Spectrum
Dutch flag

Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen Lichtontwerp voor tuinen en gevels

Op vraag van architectenbureau Team van Meer! architecten & co, die het winnende wedstrijdontwerp voor de tuinen van het Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen maakten, ontwierp Spectrum het lichtplan voor de tuinen en de aanliggende gevels van het dit monumentale museumgebouw.
Het KMSKA maakt deel uit van de belangrijkste monumenten van Antwerpen en is een landmark in de stedelijke context van de wijk Het Zuid. Dit project is in opdracht van de Vlaamse overheid – Facilitair Bedrijf. Deze herwaardering tot belangrijke museumsite wordt mede gedragen door de lichtbeleving rond het gebouw na zonsondergang. Het lichtontwerp benadrukt het historische gebouw in relatie met de tuinen eromheen en zet het monumentale karakter ervan in contrast met een intieme karakter van de beeldentuin.

Bekijk alle foto`s

Uitgekiend lichtplan

Op vraag van Team van Meer! architecten en co werd een voorstel uitgewerkt rekening houden met het lichtplan van de stad Antwerpen en het belang van de tuinen en het monument op stedelijk niveau. Het tuinontwerp is met zijn verschillende tuinkamers en historische beelden een rustpunt in zijn directe omgeving geworden. De egale lichtgloed op de langgerekte monumentale gevels staat in verhouding tot het introverte karakter van de beeldentuin door de accentverlichting op de beelden . Dit ruimtelijk lichtspel zet na zonsondergang de aanwezige bomen in  silhouet met de lichtgloed van de gevels als achtergrond. In de schijnbare donkerte van de tuinen zijn de beelden theatraal verlicht als iconen in de nacht .

Doordachte lichtscenario's

De technische eisen gesteld door de verschillende bestuurlijke niveaus, zoals o.a. de Stad Antwerpen , de betrokken architecten en de museumdirectie op het vlak van belichting, lichtwaarden, veiligheid en verbruik resulteerde in een complex programma van eisen. De verschillende opties en scenario`s werden, met behulp van lichtberekeningen en simulaties, omgezet in  doordachte lichtscenario’s. Een intelligent sturingssysteem maakt dit programma mogelijk. Het lichtontwerp werd tot de essentie teruggebracht. Een sterk lichtbeeld ontstaat met verschillende scenario`s volgens het moment van de avond en de nacht.

Ontwerp en opstelling lichtmasten

Een belangrijk aspect van het lichtontwerp is de discrete opstelling van de projectoren in de tuin rondom het gebouw. De lichtmasten zijn op één lijn geïntegreerd in de haagstructuren van de tuinkamers zodat deze visueel als natuurlijk over komen in het geheel van de tuin. De projectoren voor de belichting van de beelden zijn discreet geplaatst aan de onderzijde van de haag.

LICHTSCENARIO'S GEKOPPELD AAN GEBRUIKSFUNCTIES