8 Uitdagingen en kansen bij lichtberekeningen

10/13/2023Openbare verlichting, Advies verlichting

Als het gaat om lichtberekeningen in de openbare ruimte, wordt vaak gedacht aan technische normen en complexe software. Echter, er is meer dan het behalen van die groene vinkjes. Lichtberekeningen zijn een integraal element in het ontwerpen van levendige, duurzame en veilige openbare ruimtes. Het gaat verder dan technische compliance; het is een kunst die het welzijn, de veiligheid en de esthetische ervaring van gebruikers van de openbare ruimte verrijkt.

Bij Spectrum Advies begrijpen we deze nuances en zijn we toegewijd aan het creëren van op maat gemaakte, effectieve en duurzame verlichtingsoplossingen. In deze post bespreken we waarom de lichtberekeningen van onafhankelijke adviesbureaus verder gaan dan een afvinklijst.

 1. Verrijking van de Menselijke Ervaring
  Verlichtingsontwerpen moeten gericht zijn op het creëren van comfortabele en uitnodigende ruimtes waar mensen graag verblijven, wandelen of winkelen.
 2. Bevorderen van Sociale Veiligheid
  Met de juiste intensiteit en spreiding van licht voelen mensen zich veiliger en wordt criminaliteit ontmoedigd. Dit vergt nauwkeurige lichtberekeningen en een doordacht ontwerp.
 3. Focus op Duurzaamheid
  Door het integreren van efficiënte armaturen en intelligente regelsystemen wordt het energieverbruik verminderd en lichtvervuiling beperkt.
 4. Respect voor Natuur en Biodiversiteit
  Lichtberekeningen moeten zorgvuldig worden uitgevoerd om de biodiversiteit te beschermen, de invloed op dieren en planten te minimaliseren en het ecosysteem in balans te houden.
 5. Beperking van Lichthinder
  Een zorgvuldig ontworpen lichtplan voorkomt lichthinder en draagt bij aan het behoud van de nachtelijke hemel. Door lichtvervuiling te minimaliseren, verbetert de levenskwaliteit vanstadsbewoners.
 6. Selectie van Duurzame Materialen
  In een circulaire economie is de keuze voor duurzame, herbruikbare en recyclebare materialen cruciaal. Een goed ontwerp zorgt voor minimale milieubelasting en eenvoud in onderhoud van verlichtingssystemen.
 7. Accentuering van Stedelijke Schoonheid
  Verlichting draagt bij aan de esthetiek van een stad. Een doordacht lichtontwerp benadrukt architecturale pracht van monumenten en publieke ruimtes. Zo versterkt licht de identiteit van destad.
 8. Toekomstgerichte Lichtplannen
  Flexibiliteit en aanpasbaarheid kenmerken een effectief lichtplan. Lichtberekeningen moeten anticiperen op toekomstige veranderingen en technologische innovaties om te zorgen voor eenduurzame en aanpasbare verlichtingsinfrastructuur.

Voordelen van een Onafhankelijke Benadering

Als onafhankelijk bureau zijn we niet gebonden aan specifieke merken of producten, wat betekent dat we objectief en holistisch kunnen kijken naar de behoeften, uitdagingen en mogelijkheden van elk individueel lichtproject.

De lichtberekeningen van Spectrum gaan verder dan de conventionele benaderingen. We verkennen diverse opties, combineren innovatieve oplossingen van verschillende fabrikanten en creëren zo op maat gemaakte lichtoplossingen die esthetiek, functionaliteit, duurzaamheid en energie-efficiëntie in balans brengen.

Deze onafhankelijke benadering stelt Spectrum in staat om op maat gemaakte lichtplannen te ontwikkelen die niet alleen voldoen aan de technische normen maar ook geoptimaliseerd zijn voor de specifieke context en behoeften van de openbare ruimte. We kijken naar de unieke kenmerken, uitdagingen en kansen van elke ruimte en integreren deze in onze lichtberekeningen om leefbare, veilige en aantrekkelijke stedelijke omgevingen te creëren.

Benieuwd naar meer? Bekijk enkele opgeleverde projecten op onze website:

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63