Op stap met Spectrum: finale uitrichting en tint Tunable White bepalen bij ’t Steen in Antwerpen

03/31/2023Masterplan licht, Lichtvisie, Monumentverlichting, Lichtlagen

De laatste fase van een lichtontwerp, het nachtelijke luik, is altijd een uniek moment voor onze lichtontwerpers. In deze fase bepalen ze de juiste richthoek en het dimniveau. Bij een project zoals het Steen komt daar ook de keuze van de juiste wittint van de spots bij.

Tijdens een eerdere proefopstellingsfase werd de juiste locatie van sommige armaturen bepaald. Zo’n testmomenten zijn noodzakelijk om de wensen van de opdrachtgever, de erfgoedconsulenten en andere betrokken partijen op elkaar af te stemmen en uitvoerig te testen.

Bij ’t Steen in Antwerpen vroeg de opdrachtgever uitdrukkelijk om het lichtbeeld van verschillende tinten van wit te voorzien. De gevelsteen bestaat uit zandsteen en andere bouwlagen met ander materiaal. Het was de uitdaging voor Spectrum om die schakeringen van de bouwlagen ook nachts voor bezoekers en bewoners zichtbaar te maken.

Het testmoment

In dit ontwerp maken we gebruik van innovatieve ledtechnologie ‘Tunable White’. Die technologie kan verschillende tinten koud en warm wit licht – van 2700k tot 6000k - vanuit 1 spot produceren. Daardoor komen de verschillende tinten van gevelsteen optimaal tot hun recht en kunnen we bepaalde elementen van het gebouw accentueren na zonsondergang.

Een proefopstelling is, zelfs voor ons als ervaren lichtontwerpers, een leermoment. Er zijn altijd zaken die we pas op het moment van uitlichting zien. Je kan niet met alles vooraf, in de lichtberekening of lichtstudie, rekening houden. Het is ook een fijn moment om samen met betrokken partijen en opdrachtgever te ontdekken waar je al die tijd aan hebt gewerkt.”
Barbara Van den Broeck - Lighting Designer Outdoor

Teamwork

De opdrachtgever, Fluvius, de betrokken erfgoedconsultenten (beschermd erfgoed), de gebruiker van het gebouw, het architectenteam die het nieuwe stuk aan ’t Steen ontwierp …. Bij architecturale projecten zoals ’t Steen in Antwerpen zijn er heel wat betrokken partijen. Tijdens een proefopstelling na zonsondergang is iedereen uitgenodigd en bekijken we samen of we met het lichtbeeld en de locaties akkoord zijn. Nadien volgt de finalisering van het lichtontwerp op afregelmomenten na zonsondergang tot zonsopgang.

Bekijk hieronder het fotoverslag

Beelden copy: Hartmut De Maertelaere

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63