Realisatie Marnixplein in Antwerpen

07/22/2022Monumentverlichting, Openbare verlichting, Lichtvisie, Masterplan licht

Het hippe Marnixplein werd meer dan 10 jaar geleden grondig gerenoveerd. Tot dan was de auto hier koning dankzij brede rijbanen. Bij de heraanleg werd er veel meer ruimte voorzien voor voetgangers en voor terrassen. Dat trok lokale ondernemers aan en vandaag is dit plein de place to be voor de Antwerpenaar van Het Zuid.

In het midden van het Marnixplein (ook wel Marnixplaats genoemd) staat het monument Schelde Vrij. Op dit plein komen 8 straten uit. De Stad Antwerpen vroeg aan Fluvius om het monument dat omgeven is door restaurants en cafés opnieuw aan te lichten. Het was het finale kroonjuweel na een grondige facelift van deze levendige buurt. Fluvius vertrouwde de opdracht voor ontwerp en uitvoering toe aan Spectrum Advies & Design.

Voor de aanlichting van het monument Schelde Vrij koos Spectrum ervoor om de bestaande 4 masten te voorzien van telkens 4 spots. Verder werkten we met grondspots op alle flanken van het monument. Dat zorgt voor extra sfeer voor de directe omliggende terrasjes van de aanwezige horeca op het plein.

Technische berekening belichting Marnixplein Antwerpen

De aanlichting van het Marnixplein past binnen de lichtvisie die de stad Antwerpen uitwerkte. De stad moet ook een trekpleister na zonsondergang zijn voor bewoners en toeristen. Met de juiste keuzes in openbare verlichting en architecturale verlichting creëren we een veilige omgeving. Niet alleen dit project past binnen die lichtvisie, ook het maritieme erfgoed van de havenkranen valt binnen deze visie.

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63