Een upgrade voor de Stationsstraat van Sint-Niklaas bij avond

09/30/2022Advies verlichting, Straatverlichting, Openbare verlichting, Lichtvisie, Lichtlagen

De Stationsstraat is de winkelstraat van de stad Sint-Niklaas. Het is een lange smalle straat, wat na zonsondergang zorgt voor een ongewenst kokereffect en wandelaars een onveilig gevoel geeft. Dat valt op te lossen met de juiste keuzes en combinaties van openbare verlichting. De stad Sint-Niklaas wendde zich tot Fluvius met de uitdaging. In opdracht van Fluvius werkte Spectrum een lichtplan uit met verschillende lichtlagen:

  • Functionele openbare verlichting in koud wit,
  • Sfeerverlichting in warm wit,
  • Speelse accenten met projecties op het wegdek.

Een combinatie van lichtvormen als oplossing voor verschillende functies

Het was niet mogelijk om in deze case te opteren voor 1 soort lichtvorm omdat niet alle gebouwen hoog genoeg zijn om verlichting aan de gevels te monteren. Bovendien is er een parkingang aanwezig tussen de panden waardoor er geen beschikbare gevel op die locatie in de straat aanwezig is.

In het ontwerp werd een functionele zone verlicht. Op die locatie is er gemengd verkeer aanwezig. We zorgden voor verlichting met armaturen op een mast, op een uitkragende arm of bevestigd aan overspanningskabels. Voor het functionele licht kozen we voor koud wit licht.

De sfeerverlichting werd in zogenoemde verblijfszones aangebracht: ter hoogte van een boom, een fontein, terrasjes en nabij zitplaatsen. Bij sfeerverlichting kiezen we voor warm wit licht en verlichten we met kleine spots vanaf de gevels.

Met de keuze van deze 2 verlichtingsvormen creëren we een visuele scheiding in het gebruik van de openbare ruimte.

Een andere uitdaging in een winkelstraat zijn de vele overkappingen vanuit de gevels voor de terrassen en paraplu’s en parasols. Die ‘blokkeren’ de openbare verlichting. Door de combinatie van de verschillende lichtvormen hebben we dat probleem opgevangen.

Stationsstraat Sint-Niklaas
Lichtplan en uitwerking voor de winkelstraat van stad Sint-Niklaas.

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63