De Burg van Brugge aangelicht met RGBW-techniek

De Burg van Brugge aangelicht met RGBW-techniek

Over dit project

Het marktplein van Brugge is een van de grootste toeristische trekpleisters van de middeleeuwse stad. De huidige naam van dit plein en gebouw, Burg, is afgeleid van de Latijnse benaming burgus, burcht. Het gebouw was initieel ommuurd in circa de 10de eeuw. Het huidige uitzicht is het resultaat van een opeenvolgend bouwen en verbouwen over meer dan 10 eeuwen heen.

Fluvius kreeg de opdracht om de onder andere de Burg en het stadhuis na zonsondergang opnieuw een hoofdrol te laten spelen op het marktplein. Spectrum zorgde voor het ontwerp met LED technieken. De opdrachtgever had twee vereisten voor het ontwerp: de nostalgische lantaarns op het plein, die alle gebouwen verlichten, zouden vernieuwd worden maar behouden blijven. Op bepaalde dagen in het jaar moest het mogelijk zijn om het stadhuis in een kleur te hullen terwijl de rest van het plein is aangelicht met warm wit licht.

  • Klant Stad Brugge (België)
  • Type Lichtontwerp, Architecturale verlichting, Lichtberekening
  • Jaartal 2021

Geschiedenis ook na zonsondergang zichtbaar maken

Een pand van meer dan 1000 jaar oud bezit een geschiedenis die je ook aan de buitenkant kunt aflezen. Door de eeuwen heen werden er verschillende stijlelementen aan het pand toegevoegd. Het was dan ook de bedoeling om enkele vlakken extra te belichten en accenten te leggen.

Lichtberekening in 2 fases

In het ontwerp werden verschillende visuals uitgewerkt waarin de opties met kleurgebruik werd toegelicht. In die visuals maakten we gebruik van de RGBW-techniek waarbij de combinatie en menging van rood, groen, blauw en witte LEDmodules gebruikt worden om een element aan te stralen. In tegenstelling tot een RGB-techniek voegt een RGBW-techniek naast de kleuren ook een witte component toe. Zo genereer je naast gekleurd licht ook een warm witte kleur licht die van koud wit licht tot warm wit licht kan ingesteld worden.

In een tweede fase van ontwerp werd een lichtberekening opgesteld in valse kleuren. Ontwerpen in valse kleuren geven de frequenties van straling weer, iets wat we met een gewone foto niet kunnen waarnemen met het blote oog.

Architecturale verlichting van het stadhuis

Het stadhuis vormt het centrale zicht op het plein. Het gebouw werd in het verleden ook verlicht. Spectrum zogrde voor een relighting van het monument met optimalisatie van optieken en locaties van armaturen.

De voet van de gevel is verlicht met grondspots, de rest van het gebouw is verlicht vanop de bestaande, vernieuwde nostalgische masten. Het dak met de dakkapellen werd dan weer verlicht vanuit de dakgoot. De natuursteen van de gevel kreeg een warm wit accent om de steenkleur te valideren.

Interesse in verlichtingsadvies?
Download onze whitepaper

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63