Een Nieuw Licht op de Markt van Gavere

Copyright Hartmut De Maertelaere

Over dit project

Het lichtontwerp voor de heraanleg van het centrum van Gavere was een uitdagende maar lonende opdracht. In het startoverleg werden de wensen van alle partijen kenbaar gemaakt. Spectrum moest in de ontwerp - en realisatiefase - waken over een balans tussen functionele en esthetische behoeften. Ons team ging aan de slag om een oplossing te bieden die zowel ingenieus in ontwerp als prachtig in realisatie is. De basis van dit lichtontwerp is de opbouw van licht in drie laagjes. Zachte functionele openbare verlichting rondom het plein en naast het park. Lichtaccenten op strategische plekjes waar mensen wandelen en aanlichting van waardevolle panden die zorgen voor oriëntatie na zonsondergang. Het resultaat is een lichtontwerp dat niet alleen functioneel is, maar ook een verhaal vertelt en de unieke kenmerken van Gavere belicht. De combinatie van praktische verlichting met sfeervolle accenten verrijkt de avondlijke ervaring van zowel bewoners als bezoekers.

  • Klant Fluvius - Gemeente Gavere
  • Type Sfeerverlichting, Lichtadvies, Lichtontwerp, Openbare verlichting, Architecturale verlichting, Lichtberekening, Definitief lichtontwerp, Citylighting
  • Jaartal 2023

Aan de randen van het plein en langs het park bij het gemeentehuis installeerden we zachte, functionele openbare verlichting. Dit zorgt voor een subtiele, doch effectieve verlichting die de veiligheid en zichtbaarheid rondom deze centrale plekken verhoogt.

Lichtaccenten in Drie Dimensies

De 'tuinkamers' onder de zitbanken op het pad en de bomen rondom het plein werden sfeervol verlicht. Deze lichtplekjes nodigen uit tot een wandeling in een driedimensionale lichtbeleving, waarbij elke stap een nieuwe ontdekking is.

Aanlichting van Waardevolle Panden

Cruciaal voor de lichtvisie was de verlichting van belangrijke gebouwen zoals het gemeentehuis, het oude postgebouw en het gebouw De Poort.De functionele verlichting wordt gerealiseerd door een combinatie van schijnwerpers vanop twee masten en grondspots. Deze verlichting draagt niet alleen bij aan de oriëntatie na zonsondergang, maar benadrukt ook de architectonische pracht van Gavere.

Interesse in verlichtingsadvies?
Download onze whitepaper

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63