Spectrum adviseert bij verlichtings- en kabelplan voor nieuwe jachthaven Nautix in Amsterdam

Over dit project

Bij de nieuwe Jachthaven Nautix op Zeeburg, gelegen vlakbij IJburg in Amsterdam, vind je het nautisch kwartier van de hoofdstad. Naast een moderne jachthaven, zijn er ook diverse horecagelegenheden en een scala aan nautische activiteiten te vinden. Spectrum is ingeschakeld om advies te geven over de toe te passen materialen en om een licht- en kabelplan op te stellen voor de functionele verlichting op de parkeerplaats van de jachthaven. Hierbij was het belangrijk om rekening te houden met een beperkt budget, maar wel een uitstraling van klasse en sfeer te creëren die bijna verrassend is.

  • Klant Nautix
  • Type Lichtontwerp, Lichtberekening, Functionele verlichting, Verledden, Kabelplan, Kabelberekening
  • Jaartal 2022

Klasse- en sfeervolle armaturen

Spectrum stelt armaturen voor die aansluiten bij de wensen van klasse en sfeer van de opdrachtgever. Er is gekozen voor één armatuurfamilie, de Prunus serie van Lightronics, die op zowel paaltop- als uithoudermasten geplaatst kunnen worden om zo één uniforme vormgeving te creëren voor het hele gebied. Voor de lichtmasten is gekozen voor aluminium conisch cilindrische lichtmasten in de kleur RAL7022, zowel voor de lagere als de hogere masten.

De vlaggenmasten zijn voorzien van PoleLed voorzien. Met deze keuzes heeft Spectrum ervoor gezorgd dat er een functionele en mooie verlichting is aangelegd op de parkeerplaats van de jachthaven, die past bij de uitstraling van de omgeving.

Aan de ingang is het lichtniveau verhoogd en is de fietsenstalling duidelijk uitgelicht. Dankzij het hoge gelijkmatige niveau van de verlichting is de overgang naar de parkeergelegenheid - waar het lichtniveau iets lager - ligt niet storend voor gebruikers.

Kabelontwerp en realisatie

Nadat het lichtontwerp was voltooid, werd het kabelontwerp ontwikkeld en werden de kabeldiameters bepaald op basis van kabelberekeningen. Het kabeltracé, de kabeltypen en de diameter zijn opgenomen in de ontwerptekeningen. Vervolgens zijn de aansluitmaterialen en kabelspecificaties opgenomen in de ontwerpmemo.

Dit project resulteerde in een gelijkmatig licht op het parkeerterrein en duidelijk verlichte roldeuren van de loods, wat voor sfeer en voor sociale veiligheid zorgt. Het onderhoud en het beheer van de installatie werkt via het Luminext-systeem. Bij sluitingstijd van de jachthaven kan er worden gedimd. Het project is uitgevoerd door Cyclight BV.

Interesse in verlichtingsadvies?
Download onze whitepaper

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63