Herdenkingsmonument Vrouw van Putten

Over dit project

Het team van Spectrum werkte een circulair lichtplan uit voor de herdenkingstuin en het monument Vrouw van Putten. Het was de wens van de opdrachtgever om het monument nog meer tot zijn recht te laten komen. Verder was het voedingsnet van de bestaande verlichting aan vervanging toe. De oude verlichting was puur functioneel, ze bracht weinig beleving, wat wel hoort bij een herdenkingsmonument.

Bij de uitwerking van het ontwerp werd er rekening houden met de wensen van de stakeholders waaronder: de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Het Gelders Genootschap en Stichting ’44 uit Putten.

Met het nieuwe lichtplan moest er na zonsondergang een verbinding gelegd worden tussen het Monument Vrouw van Putten en de Herdenkingsruimte aan de overzijde van de weg. Tot slot moest er voldoende verlichting voorzien worden om tijdens de jaarlijkse herdenking de juiste sfeer en beleving te creëren.

  • Klant Gemeente Putten
  • Type Verledden, Erfgoed, Openbare verlichting, Kabelplan, Functionele verlichting, Lichtontwerp, Circulair
  • Jaartal 2022

Vormgeving

Voor dit project was het niet wenselijk om moderne verlichting te voorzien. Er werd gezocht naar een alternatief. De oude nostalgische masten en armaturen van de pleinen en het centrum van Putten waren op dat moment vrijgekomen. Deze zouden we hergebruiken bij de herdenkingstuin.
De vormgeving van de masten en armaturen sluit goed aan op de leeftijd van het monument. De masten zijn vrij laag en hebben een antieke uitstraling wat direct een intiem gevoel oplevert.

Circulair gebruik van materialen

De masten en armaturen werden voor de plaatsing volledig opgeknapt door een lokale leverancier BrinkBV en aansluitend voorzien van een nieuwe poedercoat. Door de lokale samenwerking konden de werkzaamheden op kort termijn gerealiseerd worden en was het transport beperkt.

Firma De Nood heeft de opgeknapte armaturen voorzien van een compleet nieuw LED binnenwerk en het lichtdoorlatende deel.

Kabelontwerp

Nadat het lichtontwerp werd goedgekeurd, werd het kabelontwerp opgesteld. De voedingskastconfiguratie is vastgesteld en de kabelberekeningen werden in overeenstemming met de NEN1010 opgesteld. Het kabeltracé, kabeltypen en diameters zijn opgenomen op de ontwerptekeningen.

Dimming

In functie van de jaarlijkse herdenking werden de lichtniveaus over gedimensioneerd. Op die manier is er tijdens de herdenking voldoende licht voor de bezoekers en de media.

De armaturen werden voorzien van dimmodules van Luminext om de lichtniveaus te regelen en vanop afstand op het gewenste niveau af te stemmen. Ook wordt dit systeem gehanteerd om de verlichting in de nacht terug te dimmen en deels uit te schakelen. Zo schakelen de functionele LED modules in de armaturen rond het monument om middernacht uit.

Interesse in verlichtingsadvies?
Download onze whitepaper

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63