Relighting Sint-Romboutstoren in Mechelen

Over dit project

In mei 2019 kreeg Fluvius van de stad Mechelen de opdracht om de Romboutstoren en -kathedraal opnieuw te verlichten en te optimaliseren voor de viering van de 500ste verjaardag van het monument. Het lichtontwerp werd gemaakt door Spectrum in opdracht van Fluvius. Het oorspronkelijke lichtontwerp werd geoptimaliseerd en ver-Led. Door gebruik te maken van verschillende tinten wit licht wordt er dieptewerking gecreëerd op de verschillende niveaus van de toren. Vandaag fungeert de toren opnieuw als een lichtbaken in de nacht en de kathedraal creëert een sfeervolle omgeving na zonsondergang.

  • Klant Stad Mechelen - Fluvius
  • Type Lichtontwerp, Architecturale verlichting, Definitief lichtontwerp, Erfgoed, Verledden, Citylighting
  • Jaartal 2020

Vernieuwing met LED technologie

De verlichtingstechnologie op de toren was verouderd en het energieverbruik lag te hoog. De vernieuwing van de verlichting van de toren maakte deel uit van het stedelijke duurzaamheidsplan. De 500ste verjaardag van de toren in juni 2020 was de perfecte gelegenheid om de verlichting van de toren en kathedraal te vernieuwen en in oude glorie te herstellen.

Optimalisatie van het lichtbeeld

Spectrum berekende welk type LED-armatuur geschikt was om hetzelfde lichtbeeld te bereiken vanaf de bestaande locaties. Zowel het lichtbeeld van de kathedraal, de toren en de openbare verlichting in de omgeving werd geoptimaliseerd om tot een harmonieus geheel te komen. Het plein en de omliggende straten werden voorzien van nieuwe LED-verlichting.

Optimalisatie van bestaande installatie

Het ontwerpteam van Fluvius optimaliseerde de hele installatie, inclusief het vervangen van kasten, bekabeling, beugels en masten, en het monteren volgens de regels van goed vakmanschap. In alle fases van het project werden de keuzes afgestemd met betrokken erfgoedconsulenten, brandweer, kerkbestuur en de Stad Mechelen. Het nieuwe sturingssysteem maakt het mogelijk om de verlichting te dimmen en uit te schakelen volgens de wensen van de stad. Het is ook mogelijk om de verlichting van verschillende niveaus en gevels afzonderlijk aan te sturen.

Buitengewoon gebouw, buitengewone aanpak

De Sint-Romboutstoren is een uniek gebouw. Om de juiste locaties voor de armaturen te bepalen, werden meerdere proefopstellingen uitgevoerd. Het uitlijnen en afstellen van de lichtintensiteit voor elk armatuur werd in fases uitgevoerd, onder leiding van Spectrum, samen met de teams van Fluvius en Maes Industriële Verlichting.

Om de armaturen op moeilijk bereikbare plaatsen te monteren, werden alpinisten ingezet, wat de voortgang van het werk versnelde. Het motto was "out with the old, in with the new", en om dit te bereiken werd een hoogwerker op vrachtwagen 103m van Maes Hoogwerkers en Montaco gebruikt om het nieuwe materiaal helemaal naar de top van de toren te brengen en het oude materiaal naar beneden te halen.

Interesse in verlichtingsadvies?
Download onze whitepaper

Spectrum Nederland

Midden Engweg 37a
3882 TS Putten
+31 341 35 90 00
info@spectrumadvies.nl

Spectrum België

+32 472 98 40 63